Keresés
  • Éva Csomán

Amikor sikerül valami, az jó. De…

Amikor meg tudsz valamit csinálni, amit mindig is tudtál, az nagyon kellemes érzés. Amikor meg tudsz csinálni valamit, amit eddig még soha, az valami egészen mennyei! Pezsdítő, lelkesítő, motiváló, újabb lendületet ad, hirtelen megtérülni látszik a befektetett energia. Mintha tűzijáték zajlana benned. Fülig ér a szád, elönt a büszkeség és alig várod a következő lehetőséget, ahol kipróbálhatod, meg tudod-e ismételni a sikert.


Ehhez persze először is be kell ismerned, hogy nem vagy mindentudó és meg kell engedned magadnak a hibákat. Ez nekem korábban elég nehezen ment. (= sehogy) Elvártam, hogy mindent rögtön tudjak, azonnal, elsőre, mint aki a tudással született. Nem hagytam időt a tanulásra, a hibázásra. Nem is volt szabad hibáznom. Hiszen milyen dolog az, rosszul csinálni valamit?! (na jó, ennek azért a kórházban a betegágy mellett, vagy a sürgősségin egyedül hajnal kettőkor valóban van némi jelentősége, az igaz… De talán akkor is túltoltam egy kicsit…)


Lassan megtanultam megbocsátani magamnak, ha nem tudok valamit, amit még nem csináltam. Cserébe ez megnyitott egy olyan ajtót, amin keresztül egy hihetetlen fejlődési lehetőséghez fértem hozzá. Most tanulok ezt-azt. Próbálgatom, gyakorolgatom, ízlelgetem, szagolgatom. És hibázok. Rengeteget. Őrületeseket, nevetségeseket. Aztán sikerül időnként ez-az. Mint ma is. És most azt érzem, hogy valóban a kezemben a lehetőség, hogy fejlődjek, hogy jobb legyek, hogy több legyek és csak rajtam áll, hogy mennyire élek ezzel a lehetőséggel. Isteni érzés olyat elérni, amit korábban nem tudtam!


Amikor kiörömködtem magam, azért felébredt bennem a racionalitás és félni kezdtem, hogy ez csak véletlen volt, soha nem fogom tudni megismételni. Rögtön kőbe akartam vésni a sikerem kulcsát, hogy megismételhetővé tegyem. Hát akkor lássuk, mire jutottam:

1. Lépés: megbocsátani, hogy nem tudok (még :-) ) mindent és beismerni, hogy hibázni nem tragédia (ha nem vagy orvos vagy repülőgép pilóta…).

2. Lépés: Ennek tudatában tanulni. Sokat. Nagyon sokat. Nagyon nagyon sokat. Sőt, annál is többet.

3. Lépés: Elkezdeni gyakorolni.

4. Lépés: Hibázni. Újra. És újra. És újra.

5. Lépés: Megnézni, mit kellett volna másként.

6. Lépés: Mindezt addig ismételgetni, amíg egyszer csak sikerül.

7. Lépés: ÜNNEPELNI ÉS BAROMIRA ÖRÜLNI.

8. Lépés: Megnézni, hogy mit csináltam másként, ami miatt most sikerült.

9. Lépés: újra gyakorolni, immáron az új megoldás ismeretében és megpróbálni megismételni a sikert.

10. Lépés: új dologgal megismételni a fenti ciklust :-)


A mai nappal újabb lendületet kapott az eddig sem csekély tanulás-vágyam és minden másodpercét imádom. Kívánom, hogy Ti is találjátok meg ezt az örömet a tanulásban.

Hiszen mindent lehet jobban csinálni

5 megtekintés
 
  • Facebook
  • LinkedIn

©2020 by Eva Csoman MD - Compass Coaching

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now