Keresés
  • Éva Csomán

A változás motorja – a motiváció


Akarom-e eléggé? Akarom-e annyira, hogy amikor jönnek a nehézségek, akkor is kitartok? Akarom-e annyira, hogy feladok érte ezt-azt? Mit vagyok hajlandó feladni érte? Meddig vagyok hajlandó elmenni a cél érdekében?


Életemben kb. milliószor fogyókúráztam, több-kevesebb sikerrel. A siker mindig azon múlt, hogy akartam-e eléggé. Akartam-e annyira, hogy akkor is kitartsak, amikor fáj, amikor szédülök, amikor gyenge vagyok. Volt, hogy akartam. (Ideig-óráig...)


Van egy cél. Egy út. Életre szóló. Amin ha elindulok, egész életemre ellát tanulnivalóval és olyan tevékenységekkel, amelyekben örömömet fogom lelni, ameddig dobog a szívem. Még akkor is, amikor ütemesen verem a fejem a falba. Még azt is élvezni fogom.

És van a külvilág, ami nem könnyíti meg ezt az utat. Külvilág, ami kikényszeríti a döntést „itt és most”. Nem így tervezted. Ilyenkor mi van? Elég bátor vagy? Eléggé akarod ahhoz, hogy lépni merj?


És ekkor jön a lista-készítés. Mit akarsz pontosan? Mi a végcél? Hogyan néz ki az, amikor odaértél? Miért akarsz odaérni? Mennyire akarsz odaérni? Milyen lépéseket kell mindenképpen megtenned, hogy odaérj? Mik a kereteid, amik behatárolják a haladásodat? Idő, energia, pénz, kötelességek, miegyéb? Mi fogja jelezni, hogy jó ütemben haladsz? Honnan fogod tudni, hogy odaértél? Miből veszed észre, ha rosszul haladnak a dolgok? Mikor kell majd elkezdened aggódni? Amikor majd jönnek a jelek, hogy aggódni kell, mit tudsz még mozgósítani, hogy jobban haladj az úton? Miket kell megtervezned, kiszámolnod, mire kell felkészülnöd, hogy a reálisabb buktatókat megelőzd? Kitől kérhetsz segítséget a tervezéshez? Kire számíthatsz? Meddig kell kitartanod, míg a siker már eltart? Hogyan tartod el magad, amíg beindulnak a dolgok? Mi van, ha lassabban indulnak be a dolgok? Mennyi tartalék kell, hogy baj esetén nem veszíts el minden kapaszkodót?


Mi mindent kell feladnod a célod érdekében? Milyen fájdalmat fog ez a feladás jelenteni? Mivel tudod csillapítani ezt a fájdalmat, hogy ne térítsen el az útról? Mik azok az apró nyereségek, örömök, amelyek valamelyest kárpótolhatnak a veszteségekért? Mibe, kibe kapaszkodhatsz, amikor fáj a veszteség?


Mi a B-terv? Mikor kell bevetned a B-tervet? Milyen B-terv kell ahhoz, hogy ne térülj el teljesen az úttól? Vagy teljesen feladod? Meddig vársz, hogy a B-terv visszaerősítsen és újra elindulhass a célod felé? Időt határozol meg? Pénzt? Képességet? Kapcsolatokat? Bármi mást?


Mennyi időd van, hogy mindezt kitaláld? Kész vagy az ugrásra? Alkalmas vagy rá? Megérdemled ezt az utat? Van elég időd, hogy ízlelgesd? Vagy most kell ugranod? Mi van, ha nem teszed? Lesz még esélyed ugrani? Lesz még bátorságod ugrani?


Félsz.


Félek. Mi lesz az erősebb? A félelem, vagy a megvalósítás iránti vágy? Mire vágyok jobban? A biztonságra a „langyos pisiben”, vagy az életem álmának megvalósítására? Mitől félek jobban? A milliónyi kockázattól, hogy magamnak és a Páromnak, a tőlem függőknek károkat okozok, vagy attól, hogy egy életen át bánni fogom az elmulasztott esélyt?

A hullámok jönnek. Nekilendülök a deszkával, vagy a parton ragadok?

Hamarosan kiderül...

0 megtekintés
 
  • Facebook
  • LinkedIn

©2020 by Eva Csoman MD - Compass Coaching

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now